Meer dan 500 reacties leveren resultaat op voor El Guayabo

01/04/19

De in januari gestartte actie voor El Guayabo was een groot succes.  Naar aanleiding van de eerdere oproep  van CPT Colombia hebben meer dan 500 mensen contact gezocht met regeringsfuctionarissen Puerto Wilches en Edmundo Arias en de politieinspecteur voor Vijagual, Diego Andres Torres. De actie was er op gericht een hoorzitting af te gelasten en geen verdere actie te ondernemen met betrekking tot het land waarop de El Guayabo gemeenschap leeft, totdat de staat alle afwijkingen in de zaak uitvoerig heeft onderzocht. 

De advocaten van de gemeenschap zetten vraagtekens bij de transparantie van het optreden van de politieinspecteur en de burgemeester, en vragen zich af of het proces wel de wettelijke regels volgt. Het geweldloze verzet vanuit de gemeenschap, de inzet van de advocaten en de inzet van eenieder die reageerde op de oproep heeft er voor gezorgd dat de politieinspecteur de claims van mr. Rodrigo López Henao heeft verworpen.

 

Het is belangrijk om deze overwinning te vieren, maar ook om ons te realiseren dat dit niet het einde van het verhaal is. De uitspraak door rechter Puerto Wilches waarin het land, dat volgens een rapport van het kadaster staatseigendom is, werd toegewezen aan López Henao vormt nog steeds een groot probleem.

López Henao heeft opnieuw een klacht ingediend bij de politie van Vijagual. Naar aanleiding van deze klacht zal op 12 mei een hoorzitting plaatsvinden. In de komende weken zal het team in Colombia delen hoe u actie kan ondernemen om de El Guayabo. CPT zal het proces rondom deze gemeenschap blijven monitoren, en blijven hameren op transparantie.

De gemeenschap van El Guayabo en CPT Colombia willen iedereen die op onze oproep heeft gereageerd bedanken. Het bestaan van een groot, internationaal netwerk met aandacht voor de gemeenschap van El Guayabo en de eis dat de autoriteiten naar het luisteren is essentieel voor het tot een goed einde brengen van deze zaak.

Tags: ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie