Lesbos 

Locatie: Lesbos
Project: Sinds de zomer van 2014 heeft CPT-Europa een eigen project op Lesbos. We werken daar samen met lokale partners om de mensenrechten van vluchtelingen te beschermen. Dit doen we bijvoorbeeld door mee te gaan naar rechtszaken waar vluchtelingen die toevallig aan het roer van een boot gezet zijn vervolgd worden voor mensensmokkel. Daarnaast monitoren en rapporteren we over de uitwerking van de “Turkije-deal” waardoor veel minder mensen de route naar Lesbos nemen, maar de mensen die daar zitten al maanden niet meer verder komen dan de kampen die bedoeld waren als noodopvang.

Grootste succes: Het in 2016 kennis laten maken van Duitse en Zwitserse jeugd met de huidige mensenrechtensituatie.

Nog veel te doen: Er komen nog steeds vluchtelingen aan op Lesbos, en ook nu de meeste media vertrokken zijn blijft het nodig om hun verhalen, en die van de mensen die al tijden vastzitten op het eiland te blijven vertellen en voor hun rechten op te komen.

Actie vanuit Nederland: Vraag aandacht voor de huidige uitwerking van de Turkije-deal. De duizenden mensen wiens doorreis verhinderd wordt hebben ook recht op een veilig heenkomen. Nederland maakt deel uit van de Europese Unie die hen (en vele anderen) dat recht op dit moment ontzegt.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van dit team (engelstalig):
https://cptmediterranean.wordpress.com/

Weblogs van eerdere deelnemers aan een delegatie:
http://harkyenanneliesoplesbos.waarbenjij.nu/


Facebook icon Twitter icon