ColombiaLocatie: Barrancabermeja, Colombia
Project: Het team in Colombia bestaat uit 4 tot acht full-timers wiens voornaamste taak het is om begeleiding, in de ruimste zin van het woord, te bieden door fysieke aanwezigheid. Zo wordt soms letterlijk een aantal dagen meegelopen met vakbondsleiders die om allerlei redenen bedreigd worden, maar ook worden gemeenschappen in afgelegen dorpen bezocht, net als mensenrechtenorganisaties in de steden. Problemen waar deze organisaties tegen aan lopen zijn vooral onderdrukking van mensenrechtenorganisaties vanuit de regering en lokale gemeenschappen die van hun landbouwgronden verdreven worden door multinationals.

Succesverhaal: Een toeleverancier van The Bodyshop, Daabón, liet in 2009 met geweld de gemeenschap Las Pavas van hun landbouwgrond verdrijven om op die locatie een grote palmolieplantage aan te leggen. Toen mensenrechtenorganisaties actie voerden bij The Bodyshop verbrak deze in 2010 de banden met deze leverancier.

Nog veel te doen: Recent is een vredesakkoord getekend tussen de FARC en de Colombiaanse regering, op dit moment zijn besprekingen gaande met een andere guerillabeweging, de ELN. De komende tijd zal uitwijzen welke gevolgen dit gaat hebben voor de lokale boeren, die vaak door (door multinationals ingehuurde) paramilitairen onterecht beschuldigd worden van lidmaatschap van de guerrillabeweging zodat zij opgepakt worden en niet meer voor hun rechten kunnen opkomen om op hun landbouwgrond te blijven.

Actie vanuit Nederland: Let bij het kopen van producten uit Colombia (palmolie, bananen,kolen) goed op door welk bedrijf dit geproduceerd wordt en hoe op de plantages met de lokale bevolking wordt omgegaan. Vraag eventueel uw supermarkt/drogist om van leverancier te wisselen. Vanuit Nederland kan u eraan bijdragen dat de schendingen van mensenrechten zoveel klanten kost dat het financieel niet meer uit kan.

Meer informatie over dit project vind u op de website van het team (engels/spaanstalig): http://www.ecapcolombia.org/en/

 

Facebook icon Twitter icon