IPS – Indigenous People’s SolidarityProject: Hoezo is Canada een conflictgebied? De huidige meerderheid in Canada heeft Europese voorouders die het niet zo nauw namen met de rechten van en afspraken met de vele volken die oorspronkelijk in het gebied woonden. CPT staat hen bij in hun vreedzame strijd tegen overheden en bedrijven die hun land zonder toestemming exploiteren voor houtkap, grondwatervervuiling, olieboringen etc.

Grootste succes: op 9 september 2016 heeft de regering van de Verenigde Staten van Amerika besloten een (voorlopig) halt toe te roepen aan de constructie van een pijpleiding die olie zou vervoeren door een van de gebieden van de Sacred Stone-gemeenschap. Deze pijpleiding zou een ernstige bedreiging vormen voor onder andere de drinkwaterkwaliteit in het gebied. Helaas heeft de regering Trump aangekondigd de pijpleiding toch volgens het oorspronkelijke plan aan te gaan leggen.

Nog veel te doen: Vaak zijn er overeenkomsten tussen de oorspronkelijke bevolking en de regeringen van de Verenigde Staten en Canada. Deze worden echter niet nageleefd waardoor de oorspronkelijke bewoners constant strijd dienen te leveren om deze rechten af te dwingen. CPT staat ze daarin bij.

Actie vanuit Nederland: Houd rekening met producten die je koopt en het aansluiten van je energiecontract. Steun de bedrijven die inbreuk maken op de mensenrechten van deze gemeenschappen niet en zorg dat mensenrechtenschendingen financieel niet uit kunnen.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van dit team (engelstalig):
http://cpt-ips.tumblr.com/

Facebook icon Twitter icon