Virtuele aanwezigheid

21/12/20
Een verzameling screenshots van recent door Christian Peacemaker Teams georganiseerde webinars

Door Milena Rincón, programmadirecteur

Een paar maanden geleden had ik me niet voor kunnen stellen dat ik zou kunnen meeluisteren met twee partners die hun ervaringen en moeilijkheden met elkaar delen met behulp van slechts één muisklik. De afgelopen maanden hebben onze partners gezien hoe onze fysieke begeleiding en aanwezigheid, zo betekenisvol en cruciaal voor hun inspanningen voor gerechtigheid en vrede, abrupt werden getransformeerd naar een vorm van begeleiding op afstand. Een muisklik is nu de toegangssleutel tot de huizen en de moeilijkheden van onze partners en hun vraag naar een beter leven.


De afgelopen zes maanden is de begeleiding van CPT beperkt gebleven tot het luisteren naar de verhalen, moeilijkheden en eisen van onze partners.  Een warm welkom bij hen thuis en een aanbod van verse limonade, thee of koffie, ontbreekt. Ongetwijfeld hebben al onze partners en onze teams die momenten erg gemist. We kijken er allemaal naar uit opnieuw op bezoek te kunnen gaan en te genieten van het gevoel dat alleen oude vrienden kunnen ervaren als ze elkaar weer ontmoeten.


Sinds de oprichting heeft CPT kritieke momenten meegemaakt en momenten van groei. De huidige crisis is een hernieuwde uitnodiging om na te denken over de meest effectieve vormen van begeleiding van onze partners op elk van CPT’s locaties. Het proces van denken over begeleiding heeft ons laten zien wat onze sterke punten als organisatie zijn en welke nieuwe horizonten we kunnen ontdekken in een wereld die ons wijs wil maken dat er geen horizonten zijn.


Twee decennia geleden hebben we bij CPT een transformatie doorgemaakt van ons concept van beschermende begeleiding. We zijn overgestapt van buitenlandse teamleden met een paspoortprivilege die ‘overzees’ werk doen, naar het opzetten van begeleidingsteams bestaande uit nationale en internationale CPT’ers. CPT erkende hiermee de positieve impact die het zien van mensen uit eigen land en buitenlanders die samen hun strijd ondersteunen, op de begeleide gemeenschappen en organisaties heeft gehad. Deze strategie werd in het begin door onze partners met enige aarzeling ontvangen, maar in de loop van de tijd heeft CPT zijn werk kunnen bijschaven en is het vertrouwen onze partners in het engagement van de begeleiding door CPT gegroeid.
Ruim tien jaar geleden gooide CPT de aanpak van de begeleiding radicaal om na een diepgaand, lang en kritisch reflectieproces over onze rol als organisatie. In het besef dat ons privilege ten grondslag lag aan ons werk in de ondersteuning van verschillende initiatieven van groepen en organisaties, besloot CPT een organisatie te worden die samen met degenen die door ons begeleid worden, bewust strategieën zou creëren en ondersteunen om het geweld en de onderdrukking waarmee onze partners worden geconfronteerd.


Al 30 jaar lang worden we niet alleen veranderd door onze partners, maar ook door nieuwe generaties CPT’ers die de rijke diversiteit van de menselijke familie in solidariteit en begeleiding zijn werk weerspiegelen – een doorlopend proces.


Kortom, waartoe nodigt de huidige context ons uit? Om in solidariteit te blijven begeleiden, om te transformeren door middel van bevrijdende liefde. CPT heeft geen seconde getwijfeld aan onze missie. Onze partners hebben opnieuw bevestigd hoe belangrijk het is om hen op een creatieve manier te blijven begeleiden. We kunnen hen niet in de steek laten. Hun leven en dat van miljoenen mensen wordt nog steeds zwaar beïnvloed door onderdrukkende en gewelddadige structuren die alle kansen wegnemen. Onze partners blijven vragen om het respecteren en garanderen van hun levens en mensenrechten.


Om onze partners te kunnen begeleiden, moest CPT de doelgerichte communicatie met hen en met onze supporters vergroten en ons werk als pleitbezorgers uitbreiden. De stem van onze partners moet gehoord worden. Voor dit werk – het zichtbaar maken van hun strijd, communicatie en het pleiten voor verandering als onderdeel van onze begeleiding – hebben we U nodig.  Zij en CPT hebben uw steun nodig – steun die getoond kan worden door het lezen van onze publicaties, het deelnemen aan onze webinars, het participeren in urgente acties en campagnes, en het reposten en liken van onze berichten.
Het lijkt misschien alsof zo’n handeling weinig voorstelt – slechts één muisklik! – maar dit zijn de handelingen die CPT en zijn partners in de Verenigde Staten, Palestina, Iraaks Koerdistan, Griekenland, Colombia en Canada in staat stellen om met kracht en hoop verder te werken. Onze partners staan niet alleen. Deze solidariteit is onze kernwaarde als begeleiders.


In deze tijden van fysieke distantie blijven onze partners hun stugge en radicale weerbaarheid, hun kracht en hun hoop op een andere wereld tonen.  Zij blijven ons uitnodigen om deel uit te maken van een radicale transformatie, of het nu is door samen wat te drinken of door deel te nemen aan een webinar van CPT. Onze partners blijven zich verzetten tegen de bombardementen van het Turkse leger op hun huizen en landerijen in Noord-Irak, blijven de Israëlische militaire bezetting die hen wil vernietigen en doen verdwijnen aan de kaak stellen, ze blijven vernederende en ingeperkte leefomstandigheden in Griekenland en de Verenigde Staten tijdens een zoektocht naar een beter leven overleven, ze blijven de autoriteiten van Turtle Island (Canada en de VS) vragen om hun voorouderlijke rechten als Eerste Naties te respecteren en om zich te houden aan de verdragen, ze blijven hun leven en hun grondgebied in Colombia verdedigen.


Het is nu belangrijker dan ooit om solidair te zijn en onze partners te begeleiden. CPT gaat samen met onze partners door met het opbouwen van samenwerkingsverbanden en het laten horen van onze stem. We nodigen u uit om deze gemeenschappen te blijven begeleiden en ons werk te ondersteunen, met maar één muisklik!Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie