Verklaring van de Christian Peacemaker Teams Colombia over het einde van het eenzijdig staakt-het-vuren van de ELN

25/05/20

Op 1 april van dit jaar kondigde het National Liberation Army (ELN – Nationale Bevrijdingsleger) een eenzijdig staakt-het-vuren aan als reactie op de grote problemen die Colombia nu heeft met de uitdagingen die de Covid-19-pandemie met zich meebrengt.

Het Conflict Analysis Resource Center (CERAC – Informatiecentrum voor Conflictanalyse) verklaarde dat het ELN in feite al zijn offensieve militaire acties heeft opgeschort en dat dit resulteerde in een volledige vermindering van het geweld dat rechtstreeks verband hield met het conflict tussen het ELN en het Colombiaanse leger. Dat dit een grote opluchting voor de regio’s en gemeenschappen was, staat buiten kijf.  

Na precies een maand en zoals het ook was vastgelegd, heeft het ELN op 30 april het einde van de wapenstilstand aangekondigd, waarmee het aangeeft dat men zich vanaf 1 mei voorbereid op hervatting van de militaire acties. 

Dit is de reden waarom CPT-Colombia – die de afgelopen 20 jaar aanwezig is geweest in de regio Midden-Magdalena – zijn stem heeft gevoegd bij die van alle organisaties en maatschappelijke bewegingen die deze beslissing met diepe pijn en frustratie aanschouwen.  

Wij verzoeken het ELN het staakt-het-vuren te verlengen en bereidheid te blijven tot een dialoog om vrede te bereiken, maar wij roepen ook de Colombiaanse regering en alle gewapende groeperingen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, om een einde te maken aan het onophoudelijke leed dat door het gewapende conflict wordt veroorzaakt. Vandaag, in het licht van de Covid-19-pandemie, is het dringend noodzakelijk om prioriteit te geven aan het leven en in te zien dat het noodzakelijk is de militaire operaties volledig op te schorten.

We dringen er ook bij de nationale regering op aan de vredesbesprekingen te hervatten en prioriteit te geven aan een oplossing van het conflict via onderhandeling.

Het lijden van de meest kwetsbare gemeenschappen in dit land vraagt erom niet langer te wachten. Dit land heeft niet nog meer ellende nodig. Het leven kan niet langer worden opgeofferd in naam van dit geweld dat ons vernietigt.

#PorLaVidaAltoAlFuego  #ForLifeCeasefireTags: , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie