Turkije bombardeert Koerdische vakantiebestemming Amedi

18/08/19

Amedi is een eeuwenoude stad in het bergachtige gebied van Iraaks Koerdistan waar veel Irakezen op vakantie gaan om de historische stad te bekijken en van het koelere klimaat en de natuur te genieten. Voor mensen die aan de zomerse hitte willen ontsnappen is het een toeristische trekpleister. Het Kany motel en de Tahinifabriek, beiden eigendom van Kak Ayub, zijn populair bij de vele bezoekers. De koele tuinen, het prachtige uitzicht en de fantastische gastvrijheid van het motel heeft ook het toeam in Koerdistan vaak kunnen bekoren in de afgelopen jaren. De Tahini die daar geserveerd wordt deelt het team wereldwijd en heeft de reputatie als een van de betere van de regio. Veel CPT delegaties, teamuitjes en zelfs een huwelijk tussen CPT’ers hebben hier plaats gevonden. Helaas vond het laatste bezoek plaats onder compleet andere omstandigheden.

Op 12 juni 2019 bombardeerde het Turkse leger Amedi; de bom viel slechts een paar straten verderop van het Kany Motel en de Tahini fabriek. Deze kwam terecht vlak voor een benzinestation en een winkel aan de hoofdweg van de stad. Twee winkelmedewerkers raakten gewond, het dak van het benzinestation stortte in en de bomkrater zorgt en nog steeds voor dat de weg amper begaanbaar is. Geluk bij een ongeluk was dat het benzinestation verlaten was en geen brandstof in opslag had. Wel werd een hoofdwaterleiding geraakt.

Ayub was bij het motel toen hij een explosie hoorde en het gebouw begon te beven. De gasten in het motel waren erg geschrokken en probeerden de stad te verlaten. Slechts een gezin bleef achter, maar het was nog niet voorbij. Twinting minuten na de eerste bom was en weer een explosie op de berg naast het motel. De hele nacht en volgende dag bleven de Turkse gevechtsvliegtuigen rondcirkelen. De hoofdweg stroomde vol en vast met vertrekkende mensen.

“ Stel je voor dat je niet veilig over straat kan” Vertelt Ayub, wanneer hij zijn ervaring deelt.

Al een aantal decennia bestrijdt het Turkse leger de PKK in de bergen van Iraaks Koerdistan. Meestal vinden deze aanvallen plaats in afgelegen gebieden met kleine dorpjes en herdersgemeenschappen. Ayub kon zich niet herinneren dat het Turkse leger Amedi eerder had aangevallen. Bewoners van de stad gaven aan geen PKK-leden in de buurt gezien te hebben en tasten in het duister naar de reden waarom Turkije hun stad aanviel.

Tags: , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie