Schaf de Turkije-deal af. Nu!

01/04/19

Nu de Turkije-deal bijna drie jaar oud is, bidden wij voor vermiste geliefden, hen die vastzitten in concentratiekampen en hen die vanwege deze deal zijn gedeporteerd naar de landen waar zij wederom oorlog, honger en mensenrechtenschendingen mee moeten maken. Wij bidden voor migranten wereldwijd, want intolerantie kent geen grenzen.

Op 17 maart 2016, trad de Turkijke-deal in werking. Deze deal verwoord het doel om hen die per boot in Griekenland aankomen, terug te sturen naar Turkije. In ruil daarvoor zouden EU-landen meer Syrische vluchtelingen direct vanuit Turkije opnemen, ontvang Turkije aanzienlijke bedragen ontwikkelingsgeld en is het gemakkelijker voor Turkse burgers om een visum voor de EU te verkrijgen. Deze deal wordt gezien als middel om migranten te ontmoedigen gebruik te maken van de smokkelroutes tussen het Turkse vasteland en de Griekse eilanden. Migranten die hun land ontvluchten worden direct na aankomst in Griekenland gedetineerd en krijgen drie maanden om asiel aan te vragen. Wordt asiel geweigerd, dan worden zij gedeporteerd naar detentiecentra in Turkije, vanwaar zij teruggestuurd worden naar hun land van herkomst.

De gedeporteerde migranten hebben geen kans op een stabiel leven of een toekomst in de landen die nog in oorlog zijn of net zijn begonnen aan een fragiele wederopbouw.

CPT-Lesbos blijft zich tegen de Turkije-deal verzetten. Tezamen met andere activisten op Lesbos heeft zij de volgende verklaring afgegeven:

Het huidige asiel- en migratiebeleid van de EU resulteert in de externalisatie van de verantwoordelijkheden van Europese regeringen. Zij kijkt de andere kant op terwijl in Turkije en Libiƫ ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden, steeds meer mensen sterven op zee of aan de grens en verschrikkelijke situaties ontstaan in de hotspots binnen het territorium van de EU. Tegelijkertijd zorgt het gebrek aan solidariteit tussen de verschillende EU-staten voor een atmosfeer waarin xenofobie, populisme en rechts-extremistische politici een vruchtbare voedingsbodem vinden, met name in landen waarin veel migranten aankomen, zoals Italiƫ en Griekenland.

Wij eisen een einde aan de Turkije-deal, de veroorzaker van een jacht op migranten, welke gemakkelijk ten prooi vallen aan criminalisatie, geweld en gevangenhouding.

CPT Lesbos verzoekt u:

  • Bid voor de gemeenschappen en steden waar migranten welkom geheten worden en vind manieren om hen die migranten helpen te ondersteunen
  • Zie hoe racisme is doorgedrongen en groeit in onze gemeenschappen, omgeving en wetgeving en ga het gesprek hierover aan
  • Blijf de aandacht vestigen op het geweld dat namens onze regeringen plaatsvindt aan grenzen. Zowel in Europa als tussen de VS en Mexico. Spreek je uit voor hen die vluchten naar een beter leven
  • Versterk onze mogelijkheden om te bouwen aan vrede en gerechtigheid.
  • Weet dat het zin heeft om actie te voeren. Denk hierbij aan het voorbeeld van de marathonkerkdienst in Den Haag, welke er aan bijdroeg dat de familie Tamrazyan nu in Nederland mag blijven.
Tags: , , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie