Reactie op de bewering van de Turkse consul-generaal dat de Turkse militaire operaties in Iraaks Koerdistan nooit gericht zijn op burgers.

17/08/20
Verbrande akkers bij het dorp Barmiza in de omgeving van Sidakan na Turkse bombardementen

Tijdens een persconferentie op 15 juli 2020 antwoordde Hakan Karacay, consul-generaal van de republiek Turkije in Erbil, op een vraag over de lopende Turkse militaire operatie in Iraaks Koerdistan: “Wij hebben nooit burgers aangevallen.”

Wij, Christian Peacemaker Teams-Iraaks Koerdistan (CPT-IK), een internationale mensenrechtenorganisatie die sinds 2007 de gevolgen van de Turkse militaire operaties voor het leven en het levensonderhoud van burgers documenteert, willen de aandacht vestigen op het feit dat de verklaring van de heer Hakan Karacay niet overeenstemt met de werkelijkheid. 

Operatie Arendsklauw van de Turkse luchtmacht, die werd gelanceerd op 15 juni 2020, gevolgd door de Turkse landinval Tijgerklauw op 17 juni, heeft het leven gekost aan ten minste zes burgers en vier anderen verwond. Daarnaast zijn tijdens deze militaire operaties akkers, boomgaarden en vee in brand gestoken en zijn vele dorpen in hun bestaan bedreigd.    

Op 17 juni doodde een Turkse luchtaanval de dertigjarige Abas Maghdid, een nomadische herder op de hoogvlakte van Khnera in het subdistrict Sidakan. CPT-IK hoorde van zijn dood via een betrouwbare partner.   

Op 19 juni doodde een Turkse luchtaanval vijf mannen die na hun werk ter ontspanning naar de Balanda-vallei nabij Sheladze gingen. CPT-IK was in staat om de namen van vier van hen te achterhalen: Mukhlis Adam, Azad Mahdi, Deman Omar, en Ameen Salih. Meer informatie over dit incident kunt u hier vinden.

Op 25 juni heeft een Turkse drone een kruidenierswinkel gebombardeerd op een picknickplaats bij Kuna Masi, terwijl er meerdere gezinnen in de nabijheid waren. Door de aanval raakte de 31-jarige Peyman Talib haar onderbeen kwijt, brak haar andere been op meerdere plaatsen en liep aan beide armen brandwonden op. Talibs dertigjarige echtgenoot, Keywan Kawa, en hun twee kinderen – een meisje van zeven en een jongen van vijf – raakten ook gewond bij de aanval. Een interview met de familieleden is hier gepubliceerd 

Peyman Talib raakte gewond door Turkse luchtaanvallen bij Kuna Masi. CPT kreeg deze foto van de Koerdische journalist Rebaz Majeed.

Op 10 juli ontvluchtten de inwoners van het dorp Avla, in het subdistrict Batifa van de provincie Duhok, hun huizen nadat Turkse troepen 26 bommen op het dorp hadden laten vallen. Meer informatie over de bombardementen kunt u hier vinden.

Op 11 juli werd het dorpje Bedihe in de provincie Duhok het doelwit van de Turkse artillerie; zes mortiergranaten richtten schade aan bij tien huishoudens. De artillerie beschadigde ook bosjes en boomgaarden van de lokale bevolking in het gebied. Meer over de aanval op Bedihe kunt u hier vinden.

Operatie Adelaarsklauw en Tijgerklauw liggen in het verlengde van drie decennia durende oorlog die het Turkse leger voert tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) op het grondgebied van de regio Koerdistan in Irak. Volgens de documentatie van CPT-IK hebben Turkse straaljagers, drones, artilleriebeschietingen en geweervuur sinds augustus 2015 minstens 85 doden en meer dan 95 gewonden onder de burgerbevolking veroorzaakt. Van deze 85 dodelijke burgerslachtoffers vielen er alleen in de eerste zes maanden van 2020 al 15. Door de Turkse operaties zijn nu meer dan honderd dorpen verlaten en is de veiligheid en de economische zekerheid van enkele duizenden gezinnen alarmerend verslechterd. 

CPT-IK roept de regering van Turkije op het leven van burgers te respecteren en een einde te maken aan haar militaire operaties op het grondgebied van Irak.Tags: , , , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie