Oproep tot een totaal staakt-het-vuren van Turkije in Iraaks Koerdistan

26/10/20
Turks bombardement in de regio Bradost

Op 6 september kondigde de Turkse minister van defensie Mevlut Cavusoglu het einde aan van operatie Tijgerklauw, het Turkse militaire grondoffensief in het gebied Haftanin aan de noordelijke grens met Turkije van de regio Koerdistan. Sinds medio juni 2020 hebben Turkse militaire operaties ten minste 9 burgers gedood, waardoor het totaal aantal doden sinds 2015 op ten minste 99 komt. Maar het beĆ«indigen van Operatie Tijgerklauw betekent niet dat er een einde komt aan de dood of het lijden van burgers.

De Turkse regering trekt haar troepen niet terug uit de regio en de Turkse bombardementen op dorpen in Iraaks Koerdistan gaan door. Op 8 september, slechts twee dagen na afloop van Operatie Tijgerklauw, bombardeerde Turkije vanuit gevechtsvliegtuigen en met grondgeschut zes dorpen in de regio Amedi in de provincie Duhok. De verwoesting van huizen en de verwoesting van landbouwgronden als gevolg van deze bombardementen hebben het leven van de dorpelingen bijna onmogelijk gemaakt, vooral tijdens de Covid-19-pandemie. Van velen is het levensonderhoud vernietigd en zij zijn, ondanks de risico’s van Covid-19, gedwongen hun huizen te ontvluchten om zich in veiligheid te brengen.

Het ICSSI (Iraqi Civil Society Solidarity Initiative – Iraaks Burger Solidariteitsnitiatief) roept, in samenwerking met CPT-Iraaks Koerdistan en uit solidariteit met alle burgers die door deze militaire aanvallen worden getroffen, op tot een volledig en totaal staakt-het-vuren van Turkije, de terugtrekking van alle Turkse troepen en de ontmanteling van de militaire installaties in Iraaks Koerdistan.Tags: , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie