Olijfoogst in Palestina

21/12/20

Waarom is de olijfoogst belangrijk in Palestina?

Op de Westoever worden elk jaar meer dan 10 miljoen olijfbomen geoogst, dit is bijna 50% van het totale landbouwareaal. Tussen 80.000 en 100.000 gezinnen zijn voor hun primaire of secundaire inkomen afhankelijk van olijven en olijfolie, en de sector biedt werk aan grote aantallen ongeschoolde arbeiders en meer dan 50% van de werkende vrouwen.

Daarnaast is de olijfoogst cultureel van belang, omdat die gezinnen bij elkaar brengt. Olijfbomen kunnen duizenden jaren oud worden en zijn op unieke wijze verbonden met de geschiedenis van het Palestijnse volk in hun vaderland.

Maar onder de bezetting wordt de olijventeelt onderworpen aan beperkingen, verlies van oogst en inkomen, en geweld door kolonisten en militairen. Palestijnen met land dat zich in het gesloten gebied tussen de barrières en de ‘Groene Linie’ bevindt, krijgen slechts beperkt toegang tot hun olijfgaarden. Tijdens de olijfoogst van 2019 waren er 74 toegangspoorten en 5 controleposten die bestemd waren voor toegang voor landbouwdoeleinden, waarvan:

  • Slechts 11 dagelijks open waren
  • 10 maar één dag, of een paar dagen per week open waren tijdens het olijvenseizoen
  • 53 alleen open tijdens het olijvenseizoen
  • 49 waarvoor toegangsvergunningen nodig waren
  • 25 geopend werden na mondelinge toestemming van de Israëlische autoriteiten, wat ‘voorafgaande coördinatie’ werd genoemd

Vergunningen voor toegang tot land konden worden aangevraagd via het Coördinatiebureau tussen de Israëlische bezettingsmacht (IOF) en de Palestijnse autoriteit (PA). Dit jaar heeft de PA echter alle coördinatie met de IOF opgeschort uit protest tegen de annexatie van de westelijke Jordaanoever. Daarvan ondervonden de Palestijnse boeren de gevolgen.

Tussen 7 oktober en 2 november 2020 noteerde de Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA – Coördinatiebureau voor Humanitaire Aangelegenheden):

  • 33 incidenten waarbij mensen, vermoedelijke of daadwerkelijke Israëlische kolonisten, Palestijnen hebben aangevallen, of bomen of oogst hebben beschadigd.
  • 25 Palestijnen die gewond zijn geraakt
  • 1000 olijfbomen die werden verbrand of anderszins beschadigd
  • De diefstal van grote hoeveelheden van de oogst

Tijdens een aantal van deze incidenten greep de Israëlische bezettingsmacht in, waarbij ze traangas en rubberkogels afvuurden die Palestijnse oogsters dwongen de olijfgaarden te verlaten en één van hen verwondden.Tags: , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie