Inspiratie voor geloofsactie: Sta achter Wet’suwet’en

17/02/20

Terwijl geloofsgemeenschappen bekijken hoe ze betrokken kunnen zijn bij de solidariteit van Wet’suwet’en, moedigen wij u, onze vrienden en kerken in Nederland aan om deze gereedschapsset te downloaden en te gebruiken. Het wordt tijd om op te staan en samen te werken aan dekolonialisering.

Christian Peacemaker Teams roept geloofsgemeenschappen op om achter Wet’suwet’en te gaan staan

De provincie British Columbia is samen met Coastal Gaslink nog steeds bezig met plannen om een pijplijn aan te leggen door de niet-overgedragen gebieden van de Wet’suwet’en. De vijf erfelijke stamhoofden en de landbeschermers van de Wet’suwet’en hebben Coastal Gaslink de toegang ontzegd uit angst dat de pijplijn onherstelbare ecologische schade aan zal richten. Ondanks het ontbreken van toestemming blijven de provincie en CGL proberen de pijplijn uit te breiden. Dit is in strijd met de Verklaring van de Verenigde Naties inzake de rechten van inheemse volkeren (die de provincie British Columbia heeft ondertekend), waarin het recht op vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming door inheemse gemeenschappen behouden blijft voordat de winningsindustrieën hun land kunnen betreden. 

In januari 2020 begon de RCMP (Royal Canadian Mounted Police) met het afdwingen van een gerechtelijk bevel ten behoeve van de ontwikkeling van aardgaspijpleidingen, door een controlepost te installeren op het grondgebied van de Wet’suwet’en. Dit gerechtelijke bevel gaat in tegen de wet van de Wet’suwet’en, tegen het recht op vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming, en gaat voorbij aan de oproep van de VN-Commissie voor de uitbanning van rassendiscriminatie om met onmiddellijke ingang het werk aan de Coastal GasLink pipeline te stoppen totdat er toestemming is verkregen. Ook verontrustend is dat de RCMP een jaar geleden bereid bleek om dodelijk geweld te gebruiken om dit bevel af te dwingen tijdens een gemilitariseerde aanval op de controlepost van Gimid’ten. 

CPT roept geloofsgemeenschappen op om in actie te komen en de landbeschermers van de Wet’suwet’en te ondersteunen!

Van oudsher hebben de christelijke kerken, de Canadese staat en de kapitalistische industrie samen gewerkt om Canada te koloniseren en inheemse volkeren van hun land te verdrijven. Maar tegenwoordig staan op Turtle Island veel kerken op in de geest van Jezus’ boodschap van vrede en gerechtigheid; ze leren over de geschiedenis en realiteit van kolonisatie, ze verontschuldigen zich voor hun betrokkenheid en/of medeplichtigheid aan kolonialisme en raken betrokken bij activiteiten waaruit duidelijk wordt dat hun solidariteit bij inheemse volkeren ligt en niet bij de koloniale staat. Het is nu tijd om die steun voort te zetten en in actie te komen! Dit is onze kans om als christelijke kerk de volkomen liefde van Christus te laten zien door solidair achter de Wet’suwet’en te gaan staan.

Download hier de mogelijkheden om de Wet’suwet’en te ondersteunen

Tags: , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie