Gebroken beloften aan Grassy Narrows

22/06/19

Door: Marian de Couto

“Ze beloofden dat onze rivier schoongemaakt zou worden en de bouw van een tehuis zodat wij voor ons volk kunnen zorgen. Vandaag de dag is daar nog niets van terecht gekomen… Ik wil zeker stellen dat er nog een plaats is waar voor mijn gemeenschap en mijn kleinkinderen gezorgd kan worden,”  Zo weerklonk de stem van Chrissy Swain in het centrum van Toronto.

Op 9 mei nam CPT Ontario deel aan de demonstratie Free Grassy, bij een evenement waar de Canadese Premier Justin Trudeau fondsen wierf voor zijn partij. Demonstranten eisten de bouw van zorgfaciliteiten voor overlevenden van kwikvergiftiging, welke bouw 500 dagen geleden was toegezegd. Er was slechts een oorspronkelijke bewoner aanwezig bij het evenement. Ook zij vroegen om gerechtigheid voor Grassy Narrows toen de zaal vragen mocht stellen. Zij stelden “Het is 500 dagen geleden sinds u en uw regering deze belofte hebben gedaan aan de gemeenschap; nog steeds worden mensen ziek en overlijden ze aan de gevolgen van kwikvergiftiging. Ik weet dat het u iets doet, u bent een zorgzaam persoon. Daarom presenteer ik u deze brief.” Daarop overhandigden ze hem een brief van Grassy Narrows. Ze riepen op om de toezegging van minister Jane Philpott uit november 2017 hard te maken en een verzorgingshuis te bouwen om de slachtoffers van kwikvergiftiging te behandelen.

De gemeenschap Grassy Narrows lijdt al sinds de zestiger jaren aan kwikvergiftingen, naar aanleiding van een lozing van 9.000 kilo kwik in de Wabigoonrivier vanuit de papierfabriek in Dryden. Symptomen van kwikvergiftiging zijn onder andere, zichtverlies, gehoorschade, spraakproblemen en beschadiging van cognitieve functies. Ook spierzwakte, en on- of overgevoeldigheid horen tot de gevolgen. Grassy Narrows eist genoegdoening van de overheid voor de vervuiling van hun rivier en de vergiftiging van hun volk.

Tags: , , , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie