Een nieuwe nederzetting in het hart van Hebron

31/03/20
Spandoeken van Israëlische kolonisten op kraampjes van de Palestijnse groentemarkt in Hebron

 

“Ik had nog altijd de hoop dat de Shuhadastraat weer toegankelijk zou worden voor Palestijnen en dat we in staat zouden zijn om de winkels weer te openen en het gemeenschapsleven in de wijk te herstellen,” zegt Abu Adam, die in Al Khalil (Hebron) opgroeide. “Mijn vader vertelde me vroeger verhalen over hoe hij destijds op de groentemarkt in de oude stad ging winkelen. Het besef dat ik het leven dat mijn vader had in zijn geboorteplaats zelf nooit zo zal meemaken, raakt me diep. En het is heel goed mogelijk dat ook de volgende generatie het niet zal meemaken, vanwege de Israëlische strategie van land stelen.”

Op 1 december 2019 bracht het Israëlische burgerbestuur de gemeente Hebron op de hoogte van de plannen om de oude Palestijnse groentemarkt in de Shuhadastraat in het hart van het historische Hebron te slopen en in plaats daarvan een Israëlische nederzetting te bouwen. De gemeente Hebron verklaarde dat zij in opdracht van de Palestijnse leiding al het mogelijke zou doen om het Palestijnse land te beschermen en eigendommen te behouden en de rechten van de burgers die in het gebied wonen, te waarborgen. Tenslotte behoort het land tot de gemeente Hebron. Dat betekent dat de bewoners huurbescherming hebben die uitzetting verhindert. Desondanks oefent het Israëlische burgerbestuur nog steeds druk uit op de gemeente Hebron en houdt vast aan de bouw van de nederzetting.

poster van Ze'ev Jabotinsky, oprichter van de Irgun militie en de Likud partij Kolonisten: "Wij herbouwen de Joodse wijk" Jabotinsky: "Wij herbouwen alles wat vernietigd was in veelvoud"

Poster van Ze’ev Jabotinsky, oprichter van de Irgun militie en de Likud partij Kolonisten: “Wij herbouwen de Joodse wijk” Jabotinsky: “Wij herbouwen alles wat vernietigd was in veelvoud”

De plek van deze mogelijke nieuwe nederzetting heeft een bijzondere betekenis voor de Palestijnen in Hebron. Shuhadastraat was vroeger de belangrijkste verkeersader en het commerciële centrum van Hebron. De Israëlische troepen begonnen in 1994 met de afsluiting van Shuhadastraat na het bloedbad in de Ibrahimi Moskee, toen de Israëlische kolonist Baruch Goldstein de moskee instormde en 29 Palestijnen vermoordde. 150 anderen raakten gewond. Tegen de eeuwwisseling was Shuhadastraat door de Israëlische troepen volledig afgesloten voor Palestijnen, waardoor de Palestijnse inwoners hun huizen en winkels niet meer konden bereiken.
Sufyan al-Junaidi was een van de tientallen kooplieden die een winkel in de groentemarkt had, voordat deze werd gesloten. “Op grond van een militaire beslissing sloot het leger mijn groentewinkel en sindsdien heb ik die niet meer kunnen bezoeken, zelfs niet één keer,” vertelt Sufyan aan media-bron Al-Monitor. Sufyan legt uit dat zijn vader de winkel al in 1965 huurde van de gemeente Hebron. “De markt was ooit vol winkelende mensen en bezoekers. Tonnen fruit en groenten kwamen normaliter naar dit belangrijke commerciële gebied, maar we mogen er al tientallen jaren niet meer in”, voegt hij eraan toe.

De vestiging van een nieuwe Israëlische nederzetting zou ernstige gevolgen hebben voor de Palestijnse gemeenschap: grotere militaire aanwezigheid, meer geweld van kolonisten en meer ontheemding van Palestijnen. De nederzettingen zijn onwettig volgens het internationaal recht: de Vierde Conventie van Genève verbiedt de verplaatsing van mensen naar bezet gebied door een bezettingsmacht. De nieuwe nederzetting zou ook bijdragen aan het creëren van een kolonistencorridor vanaf de grote nederzetting Kiryat Arba, die net buiten de stadsgrenzen van Hebron ligt, tot aan de Ibrahimi-moskee in het centrum van de Oude Stad. Abu Adam zegt: “We hebben al Palestijnen die zich zorgen maken over het bezoeken of openen van winkels in de oude stad vanwege de aanwezigheid van militairen en kolonisten. Het is moeilijk voor mij om me voor te stellen dat er een nieuwe grote nederzetting wordt gebouwd in het hart van mijn stad.”

De gemeente Hebron is momenteel bezig met een juridische procedure om haar eigenaarschap van de groentemarkt te beschermen. CPT-Palestina zal de berichten over de ontwikkelingen blijven delen.Tags: , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie