De strijd om te ademen; overheidsbeleid en dodelijk geweld richten zich op het Palestijnse volk en zwarte gemeenschappen in de Verenigde Staten

22/06/20

Door Rachelle Friesen

Dit stuk is oorspronkelijk geschreven in de zomer van 2017, ver voor het overlijden van George Floyd. Helaas is het wegens onveranderd beleid in beide landen nog steeds actueel.

Onderdrukking verstikt, het drukt gemeenschappen plat tot het steeds moeilijker wordt om te ademen. Het verdrijft mensen van hun land, verdringt mensen naar buurten met lage inkomens waar iedereen worstelt om te overleven in een economie met hoge werkloosheid, en het houdt mensen in bedwang door massale opsluiting. In de gemeenschappen die onder vuur worden genomen, wordt het dagelijkse bestaan een gevecht om weer lucht te krijgen.

Dit wordt pijnlijk gevoeld in zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. Het werkloosheidscijfer onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap is 8,8%, het dubbele van de cijfers voor blanken. Een op de drie zwarte mannen kan erop rekenen dat hij tijdens zijn leven in de gevangenis zal belanden. Een zwarte man heeft 5,1 keer meer kans om gevangen gezet te worden dan een witte man. In 2016 doodde de politie meer dan 250 zwarte mensen in de Verenigde Staten.

In Palestina is er een vergelijkbare strijd om het bestaan, omdat het Israëlische beleid van ontheemding de Palestijnen verdringt en vastpint in zwaar overbevolkte zones. Israëlische nederzettingen breiden uit en het Palestijnse gebied krimpt, waardoor de kansen voor de boeren in een wurggreep worden genomen. Er zitten 7000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen; een op de vier Palestijnse mannen zal daar terechtkomen. Met muren, controleposten en kolonistencorridors worden gemeenschappen ingeperkt en in hun bestaan bedreigd. Ondertussen zitten in Gaza, een van de meest dichtbevolkte gebieden op aarde, Palestijnen opgesloten, terwijl ze regelmatig een spervuur van bombardementen en schietpartijen van het Israëlische leger te verduren hebben.

Struggle to breathe in USA and Palestine

Maar het is niet slechts dat gemeenschappen worden gewurgd door bezettingsbeleid en racisme. De mensen zelf worden lichamelijk gewurgd, tot ze niet meer kunnen ademen. In mei 2017 filmden Christian Peacemaker Teams hoe het Israëlische leger Mamoon Al-Natshe, een vriend van het team, arresteerde. De beelden laten zien dat Israëlische militairen Al-Natshe grijpen, slaan en verwurgen, met op de achtergrond de stem van een van de CPT-leden die smeekt “Laat hem ademen! Geef hem lucht.”

Deze beelden roepen de herinnering op van de fatale arrestatie van Eric Garner, een zwarte man in de VS. De politie van de stad New York beschuldigde Garner van het illegaal verkopen van sigaretten. Toen Garner de beschuldiging ontkende en de politie vertelde dat hij het was lastig gevallen te worden, trokken ze hem naar de grond, hielden hem in een wurggreep en wurgden hem. Net zoals bij de beelden van Hebron kon je hem horen smeken: “Ik krijg geen lucht”. Het incident kostte Garner het leven.

Hoewel de situatie in Palestina aan de andere kant van de wereld is van het racisme in de Verenigde Staten, zijn het beleid en de acties van de autoriteiten en de strijd ter plaatse vergelijkbaar. Daarom is het voor ons, als mensen van vrede die zich inzetten voor het bouwen van partnerschap een om geweld en onderdrukking te transformeren, nu de tijd om te handelen. Sluit je aan bij de beweging Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS – Boycot Desinvestering en Sancties) tegen Israël. En doe ook mee met solidariteitsorganisaties zoals Black Lives Matter. Via dit werk hopen we een eind te maken aan de wurggreep en dat mensen lucht krijgen om vrij te ademen.



Tags: , , , , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie