CPT eist de vrijlating van alle landbeschermers, waaronder twee CPT’ ers, die illegaal gearresteerd zijn op het land van de Wet suwet en.

10/02/20

linksboven: gearresteerde CPT’ers Natalie Maxson en Chuck Wright onderweg naar Wet’suwet’en
rechtsboven: 27km locatie, waar de arrestaties plaatsvonden
linksonder: In solidariteit met Wet’suwet’en leggen de Mohawk’ het treinverkeer tussen Toronto, Montreal en Ottawa stil
rechtsonder: Inwoners van Toronto leggen de Canadian Pacific rail line met Wet’suwet’en stil

Op 8 februari 2020 werd het beschermingskamp van de Wet’suwet’en op de 27 kilometerlocatie binnengevallen door de Canadese politie (RCMP). Hierbij zijn 11 mensen gearresteerd, waaronder twee CPT’ers. De arrestanten worden verdacht van overtreding van het verbod om werknemers van de Coastal GasLink (CGL) de toegang tot hun werk niet te verhinderen. Toen de arrestatie plaatsvond bevonden deze 11 mensen zich in een blokhut op de 27 kilometerlocatie. Ze blokkeerden daarmee geen enkele weg, wat betekent dat zij het feit waarvan ze verdacht worden niet gepleegd hebben. Daarbij komt dat de politie geen huiszoekingsbevel of toestemming tot binnentreden had, wat de arrestatie illegaal maakt.

Chistian Peacemaker Teams is sinds 3 februari aanwezig op de 27km, als mensenrechtenwaarnemer op verzoek van de landbeschermers van het Wet’suwet’en gebied. De landbeschermers verdedigen hun gebeid tegen de 670 kilometer lange pijpleiding voor schaliegas van het bedrijg Coastal Gas Link. De provincie British Columbia en CGL hebben nimmer toestemming gehad van de vijf gemeenschapsleiders of de landbeschermers, wat de aanleg in strijd maakt met de VN verklaring voor de rechten van oorspronkelijke bevolkingsgroepen – een verklaring waaraan de provincie British Columbia zich naar eigen recente verklaring (wet 41) heeft te houden.

De 11 arrestanten zijn overgebracht naar Houston, British Colombia en moeten naar verwachting vandaag (10 februari 2020) voor de rechter verschijnen. Het laatste nieuws is dat één van de CPT’ers, Charlie Wright, er voor heeft gekozen niet in te stemmen met een voorwaardelijke vrijlating, omdat hij zich niet in die voorwaarden kan vinden. De laatste ontwikkelingen zijn te volgen via de facebookpagina van CPT Turtle Island Solidarity. Ook solidariteitsuitingen kunnen naar deze pagina gestuurd worden.

Tags: , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie