Brandstichting in Las Pavas

31/03/20
de verbrande resten van de woning in Las Pavas

Dinsdag 4 februari 2020 werd het huis van een gezin in de gemeenschap Las Pavas, ten zuiden van Bolivar, in brand gestoken. Dit gezin maakt deel uit van de Boerenbond van Buenos Aires – ASOCAB, een partnergemeenschap van CPT. Het gezin was niet thuis toen het huis volledig afbrandde en ze hun bezittingen en gereedschap kwijtraakten.

Deze aanslag is geen op zichzelf staand incident, maar een voortzetting van de intimidatie en het geweld tegen ASOCAB, als reactie op de decennialange strijd van de gemeenschap om hun land te verdedigen. In 2019 werden drie andere huizen in brand gestoken en tot nu toe is er nog niemand verantwoordelijk gesteld.

Het land in kwestie in Las Pavas is door het Kadaster tot staatsgrond verklaard, maar de Raad van State is momenteel bezig met een herbeoordeling van dit besluit omdat de palmoliemaatschappij, Aportes San Isidro SAS, hiertegen in beroep is gegaan. Naast het beroep tegen de beslissing, heeft Aportes San Isidro bij de Raad van State een verzoek ingediend om de boeren te verbieden het land te bebouwen zolang de beroepsprocedure duurt. Dit verzoek werd op 30 januari 2020 afgewezen, zodat de ASOCAB-families er konden blijven wonen en het land konden bewerken in afwachting van de beslissing.

Het is belangrijk om te vermelden dat het huis afbrandde vlak nadat de Raad van State het verzoek van Aportes San Isidro afwees. Dit patroon herhaalt zich steeds: elke keer wanneer er een uitspraak wordt gedaan ten gunste van de boeren, vinden er gewelddadigheden plaats, zoals het verbranden van huizen, diefstal of de dood van dieren van ASOCAB-families. Al deze daden van agressie zijn gemeld, maar ze blijven ongestraft.

ASOCAB heeft de meest recente agressie op 7 februari in de gemeente El Peñón veroordeeld. Ondanks de risico’s en het buitensporige geweld, heeft het gezin gezegd ze het geloof en de hoop niet zullen verliezen door de aanvallen, maar dat ze het land dat aan hen toebehoort zullen blijven bebouwen.

De beslissing van de rechtbank is een pak van het hart voor de ASOCAB-families die hun grondgebied verdedigen, en ook voor alle organisaties en mensen die hun verzet blijven begeleiden en ondersteunen.Tags: , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie