Actie: Ondersteun de landverdedigers op 1492 Land Back Lane

28/09/20

Schrijf naar de Canadese premier Justin Trudeau en eis dat hij de soevereine rechten van de volken van de Six Nations eerbiedigt en respecteert.

Spandoek met de tekst 1492 Lanaback Lane. No Consent No construction!! This is native land. Op het spandoek is een gele graafmachine getekend

De landverdedigers van de Six Nations (Zes Naties) van 1492 Land Back Lane komen opnieuw samen om een ander ontwikkelingsproject tegen te houden – ‘Mackenzie Meadows’ op de grens van Caledonia (gelegen in Ontario, Canada). Mackenzie Meadows ligt in de Haldimand Tract, een stuk land langs de Grand River dat in 1784 werd gereserveerd voor de Six Nations als compensatie voor 1,6 miljoen hectare die tijdens de Amerikaanse revolutie verloren gingen, zoals overeengekomen in de Haldimand Proclamatie. Sindsdien hebben de regeringen Ontario en Canada het overgrote deel van de Haldimand Tract illegaal verkocht of in beslag genomen. De Six Nations hebben geprobeerd het terug te krijgen. Hun Land Claims Research Office (Onderzoeksbureau naar landeigendomsrechten) heeft sinds 1974 29 afzonderlijke claims ingediend, maar slechts één daarvan is afgewikkeld. Tot overmaat van ramp heeft de federale regering de overige 28 onopgeloste claims in 1995 gesloten.

Mackenzie Meadows ligt op een van deze onopgeloste claims. Volgens Haldimand County hadden de ontwikkelaar en de stamraad van Six Nations al in 2019 een akkoord bereikt. Maar de landverdedigers stellen dat de stamraad niet het volk vertegenwoordigt; het is een door de federale regering opgelegd bestuurssysteem, waarin slechts een paar mensen deelnemen. De landverdedigers geloven dat er “actie ondernomen moet worden om de voortdurende ontwikkeling van ons land te stoppen”.

Sinds 19 juli 2020 hebben de Haudenosaunee-landverdedigers van de Six Nations op vreedzame wijze de bouwplaats van Mackenzie Meadows opnieuw in bezit genomen, en deze omgedoopt tot ‘1492 Land Back Lane’ (Land Teruglaan 1492). Op woensdag 5 augustus vuurde de Provinciale Politie van Ontario (OPP) rubberen kogels af en gebruikten tasers tegen vreedzame landverdedigers, waarbij ze negen van hen arresteerden. Maar de landverdedigers zijn teruggekomen en zijn er nog steeds.

Onderneem actie; stuur een brief naar de Canadese premier Justin Trudeau en roep hem op om de acties van de OPP op 5 augustus 2020 te veroordelen en in gesprek te gaan met de vertegenwoordigers van de landverdedigers van de Six Nations, en eis dat de Canadese staat de inheemse wet respecteert en de ontwikkeling van het inheemse grondgebied stopzet. Via de link kan met één druk op de knop de brief gestuurd worden, waarvan hieronder de Nederlandse vertaling is weergegeven.


Deel dit bericht en moedig anderen aan om ook actie te ondernemen.

STUUR EEN BRIEF NAAR DE CANADESE PREMIER JUSTIN TRUDEAU

Geachte premier Justin Trudeau,

Op 19 juli 2020 hebben de landverdedigers van de Six Nations land dat voor ontwikkeling was verkaveld in de buurt van Caledonia weer in bezit genomen. Dit land heeft nu de naam 1492 Land Back Lane en is nu een plek voor gemeenschapssolidariteit en verjonging. 1492 Land Back Lane ligt binnen de Haldimand Tract, het land langs de Grand River dat in 1784 onder de Haldimand Proclamatie was gereserveerd voor de Six Nations als compensatie voor de 1,6 miljoen hectare land die verloren gingen tijdens de Amerikaanse Revolutie. De Haldimand Tract is soeverein grondgebied van de Six Nations.

Sinds 1784 hebben de regeringen van Ontario en Canada het overgrote deel van de Haldimand Tract illegaal verkocht of in beslag genomen, waardoor het grondgebied van de Haudenosaunee nog maar een fractie is van wat was overeengekomen. De Six Nations Land Claims Research Office heeft sinds 1974 29 afzonderlijke landclaims ingediend, maar slechts één daarvan is afgewikkeld, en de federale regering heeft de resterende 28 onopgeloste vorderingen in 1995 gesloten.

De voorgestelde woningbouw op Mackenzie Meadows is een van een aantal goedgekeurde ontwikkelingsprojecten rond de gemeenschap van de Six Nations die de soevereiniteit van de Haudenosaunee schenden en het kolonisatieproces bevorderen.

Alsof de landonteigening nog niet genoeg was, deed de Provinciale Politie van Ontario op 5 augustus 2020 een inval in 1492 Land Back Lane waarbij tasers en met rubber beklede stalen kogels tegen de landverdedigers werden gebruikt, en negen van hen werden gearresteerd.

Het gebruik van militair geweld tegen de inheemse bevolking en de inbeslagname van hun land is niet het beeld van een regering die streeft naar verzoening of vrede. Het is eerder een duidelijke teken dat koloniaal geweld de modus operandi van de Canadese regering is.

Ik verzoek u een einde te maken aan dit koloniale geweld en de rechten van de volken van de Six Nations toe te passen. Vervul een belofte van een natie-tot-natie verhouding door werkelijk te werken aan verzoening tussen inheemse en niet-inheemse volken.

Daarom roep ik u, als premier van Canada, op om de volgende stappen te ondernemen:

  • Ga in gesprek met de landverdedigers 1492 Land Back Lane
  • Veroordeel de inval van de OPP in 1492 Land Back Lane op 5 augustus 2020, die culmineerde in het afvuren van met rubber beklede stalen kogels door de OPP
  • Erken de soevereiniteit en het recht van zelfbeschikking over het betwiste land van de Haudenosaunee
  • Leg de verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren als wet vast en pas die toe

Met vriendelijke groet,Tags: , , , , , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie