Internationale programma’s

De programma’s van CPT zitten niet toevallig waar zij zitten. Wij werken bewust met lokale gemeenschappen die ons hebben uitgenodigd om een door hen gewenste bijdrage aan vrede te leveren. Uiteraard zijn ook wij hierbij gelimiteerd door de kosten die een programma met zich meebrengt.

CPT heeft programma’s op de volgende locaties:

  • Colombia, Barrancabermeja

  • Koerdistan, Suleimaniya

  • Palestina, Hebron (Al-Khalil)

  • Noord-Amerika, Turtle Island Solidarity Network (TISN)

  • Griekenland, Lesbos, Aegean Migrant Solidarity (AMS)

Scroll naar beneden voor een beschrijving van ieder programma.

Omdat wij alleen op uitnodiging van lokale groepen werken is het begin van een vruchtbare bodem voor ons werk al bij aanvang aanwezig. Het is belangrijk om dit blijvend te ondersteunen door in contact te blijven met de lokale gemeenschap en in te spelen op de lokale wensen en behoeften. Wij kiezen er bewust voor om niet op het hoofdkantoor een wiel in elkaar te zetten om er dan ter plekke achter te komen dat dit vierkant blijkt te zijn. De teams hebben een grote mate van autonomie. Zolang zij blijven werken vanuit de missie en visie van CPT doen zij alles wat nodig is om vrede en een geweldloze samenleving te bevorderen.

Deze werkwijze komt ook naar voren in de missie van CPT. Deze is geherformuleerd van “In de weg staan” naar “Bouwen aan partnerschappen om geweld en onderdrukking te transformeren”. Hoewel in de weg staan een prachtig statement is dat tegelijkertijd de link naar het Christendom “de weg” en het vredeswerk uitdrukt, dekt het de lading van onze werkzaamheden niet voldoende. Maar een erg klein deel van het werk van programma’s bestaat uit het fysiek tussen de strijdende partijen staan. Veel vaker lopen wij mee met onderdrukten en vergroten wij voor hen de mogelijkheden hun verhaal naar buiten te brengen. Iemand die alleen maar in de weg staat, moet zich constant afvragen in wiens weg hij staat en of dat niet juist degene is die hij probeert te ondersteunen.

 

De pin op de kaart is willekeurig geplaatst in de regio waar CPT actief is, de werkelijke locatie van de CPT delegatie is niet aangeduid.

Colombia

Locatie: Barrancabermeja

Programma: Het team in Colombia bestaat uit 4 tot acht full-timers wiens voornaamste taak het is om begeleiding, in de ruimste zin van het woord, te bieden door fysieke aanwezigheid. Zo wordt soms letterlijk een aantal dagen meegelopen met vakbondsleiders die om allerlei redenen bedreigd worden, maar ook worden gemeenschappen in afgelegen dorpen bezocht, net als mensenrechtenorganisaties in de steden. Problemen waar deze organisaties tegen aan lopen zijn vooral onderdrukking van mensenrechtenorganisaties vanuit de regering en lokale gemeenschappen die van hun landbouwgronden verdreven worden door multinationals.

Succesverhaal: Onder meer door de getuigenissen van CPT’ers zijn de leiders van gemeenschap El Guayabo zijn na een proces van vijf jaar vrijgesproken. Zij beschermden hun land in 2013 tegen een multinational die gewapende milities inhuurde om oogsten te vernielen, dieren te doden en de gemeenschapsleden te bedreigen. In 2016 werden Erik Payares, Jhon Fredy Ortega en Santos Peña gearresteerd. Op 23 april 2021 waren zij eindelijk weer vrij.

Nog veel te doen: In Colombia is het levensgevaarlijk om activist te zijn. Partners van CPT lopen risico op stigmatisering, politieke en gerechtelijke vervolging door de staat en zijn instellingen, bedreigingen, gedwongen verhuizingen, bewegingsbeperking en moord, uitgevoerd door legale en illegale gewapende partijen.

In 2020 zijn meer dan 300 mensenrechtenactivisten vermoord en in de eerste weken van 2021 zijn er al meer dan 20 vermoord. Dit is een duidelijk voorbeeld van de opleving van geweld, waaruit blijkt dat een vredesakkoord alleen niet voldoende is, als de regering zich niet inzet voor de verdediging van het leven en sociale gerechtigheid.

Actie vanuit Nederland: Let bij het kopen van producten uit Colombia (palmolie, bananen,kolen) goed op door welk bedrijf dit geproduceerd wordt en hoe op de plantages met de lokale bevolking wordt omgegaan. Vraag eventueel uw supermarkt/drogist om van leverancier te wisselen. Vanuit Nederland kan u eraan bijdragen dat de schendingen van mensenrechten zoveel klanten kost dat het financieel niet meer uit kan.

Meer informatie: Lees hier alle berichten van het team in Colombia. Ook heeft het team een eigen website.

 

De pin op de kaart is willekeurig geplaatst in de regio waar CPT actief is, de werkelijke locatie van de CPT delegatie is niet aangeduid.

Koerdistan

Locatie: Suleimaniya

Programma: Het project bestaat uit het bijstaan van kleine gemeenschappen in de bergachtige grensstreek tussen Irak, Iran en Turkije. Iran en Turkije voeren vaak bombardementen uit boven dit grondgebied en CPT helpt de gemeenschappen zich hier op vreedzame wijze tegen te verzetten. Dit gebeurt onder meer door het internationaal onder de aandacht brengen van deze bombardementen, en het bijstaan van lokale journalisten en mensenrechtenactivisten. Daarnaast wordt op scholen training gegeven in alternatieven voor geweld, door met de leerlingen na te denken over creatieve geweldloze oplossingen voor de problemen waar zij mee te maken hebben.

Succesverhaal: De aanleiding is treurig, maar het is goed nieuws dat de berichten van CPT over de bombardementen en het optreden van de Koerdische regering tegen activisten, door veel grote organisaties overgenomen worden. Veel organisaties vertrouwen op de jarenlange ervaring van CPT in dit gebied.

Nog veel te doen: Door de steeds verdere uitbreiding van Turkse militaire aanwezigheid in het gebied ontvluchten steeds meer mensen het gebied. Daarnaast treedt de Koerdische regering zeer repressief op tegen activisten en journalisten die meer actie (en uitbetalingen van salarissen) verlangen van hun regering.

Actie vanuit Nederland: Het steunen van bombardementen op Irak treft ook de lokale bevolking. Nederland doet aan deze bombardementen mee en staat daarmee toe dat de burgerbevolking door haar ‘bondgenoten’ getroffen wordt. Spreek u uit voor een vreedzame oplossing van dit conflict.

Meer informatie: Lees hier alle berichten over Koerdistan. Ook heeft het team een eigen website.

Weblogs van eerdere delegatiedeelnemers: vind je hier.

 

De pin op de kaart is willekeurig geplaatst in de regio waar CPT actief is, de werkelijke locatie van de CPT delegatie is niet aangeduid.

Palestina

locatie: Hebron

Programma: Het team in Hebron houdt zich voornamelijk bezig met het registreren van verschillende mensenrechtenschendingen in en om de stad. Dit varieert tot het monitoren van schoolgaande kinderen die daarbij vele checkpoints moeten passeren tot het waarnemen of deelnemen aan demonstraties tegen de kolonisatie van Palestijnse huizen of de sloop daarvan wanneer een familielid van een strafbaar feit verdacht wordt.

Succesverhaal: Het dorp Susya in de heuvels ten zuiden van Hebron bestaat nog steeds dankzij de internationale aandacht die onder meer CPT hiervoor wist te wekken. Hoewel niet aangesloten op elektriciteit en/of stromend water redden de bewoners zich met bronwater en door voornamelijk Europese landen gedoneerde zonnepanelen.

Nog veel te doen: De nederzettingen in de rond Hebron blijven zich uitbreiden en daarmee wordt de bewegingsvrijheid van de Palestijnen meer en meer ingeperkt. Ook wanneer er geen nieuws komt uit Hebron is daar nog steeds de altijd aanwezige onderdrukking van een illegale bezetting. CPT zet zich in om ook deze verhalen te vertellen en tegelijkertijd door fysieke aanwezigheid het leven in de stad humaner te maken.

Actie vanuit Nederland: Nederland zegt zich neutraal op te stellen in dit ‘conflict’. Spreek u uit over het verschil tussen een conflict tussen twee strijdende partijen en een bezetting van de ene partij over de andere. Daarnaast worden ook in Nederland veel producten verkocht die afkomstig zijn uit de illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Koop deze producten niet en zorg ervoor dat mensenrechtenschendingen eindigen door ze financieel onaantrekkelijk te maken.

Meer informatie: Lees hier alle berichten vanuit Palestina. Het programma heeft ook haar eigen website.
Weblogs van eerdere delegatiedeelnemers:

 

De pin op de kaart is willekeurig geplaatst in de regio waar CPT actief is, de werkelijke locatie van de CPT delegatie is niet aangeduid.

Noord-Amerika

Turtle Island Solidarity Network (TISN)

Programma: Hoezo is Noord-Amerika een conflictgebied? De huidige meerderheid van de bevolking heeft Europese voorouders die het niet zo nauw namen met de rechten van en afspraken met de vele volken die oorspronkelijk in het gebied woonden. CPT staat hen bij in hun vreedzame strijd tegen overheden en bedrijven die hun land zonder toestemming exploiteren voor houtkap, grondwatervervuiling, olieboringen etc. Helaas is er geen budget meer om een permanent team voor dit programma te hebben, dit is omgezet in ondersteuning van incidentele acties onder de naam Turtle Island Solidarity Network. Ook worden nog regelmatig delegaties georganiseerd.

Succesverhaal: De aandacht die gegenereerd is rondom de Dakota Access Pipeline. De aanleg is niet voorkomen, hoewel de regering van Biden de sluiting nog in overweging heeft. De protesten hebben aandacht gegenereerd voor zowel het milieu, als de rechten van de oorspronkelijke bevolking, omdat zij doorgaans het hardst geraakt worden door economische exploitatie.

Nog veel te doen: Vaak zijn er overeenkomsten tussen de oorspronkelijke bevolking en de regeringen van de Verenigde Staten en Canada. Deze worden echter niet nageleefd waardoor de oorspronkelijke bewoners constant strijd dienen te leveren om deze rechten af te dwingen. CPT staat ze daarin bij.

Actie vanuit Nederland: Houd rekening met producten die je koopt en het aansluiten van je energiecontract. Steun de bedrijven die inbreuk maken op de mensenrechten van deze gemeenschappen niet en zorg dat mensenrechtenschendingen financieel niet uit kunnen.

Meer informatie: Lees hier alle berichten over TISN. Ook wordt een actieve facebookpagina bijgehouden.

 

De pin op de kaart is willekeurig geplaatst in de regio waar CPT actief is, de werkelijke locatie van de CPT delegatie is niet aangeduid.

Lesbos

Aegean Migrant Solidarity (AMS)

Programma: Sinds de zomer van 2014 heeft CPT-Europa een eigen project op Lesbos. We werken daar samen met lokale partners om de mensenrechten van vluchtelingen te beschermen. Dit doen we bijvoorbeeld door mee te gaan naar rechtszaken waar vluchtelingen die toevallig aan het roer van een boot gezet zijn vervolgd worden voor mensensmokkel. Daarnaast monitoren en rapporteren we over de uitwerking van de “Turkije-deal” waardoor veel minder mensen de route naar Lesbos nemen, maar de mensen die daar zitten al maanden niet meer verder komen dan de kampen die bedoeld waren als noodopvang.

Succesverhaal: Het team geeft aan migranten en lokale activisten trainingen volgens het Alternatives to Violence Program (AVP). Een aantal teamleden zijn zelf ook gecertificeerd trainer. Deze trainingen worden als zeer waardevol ervaren in de moeilijke omstandigheden waarin de mensen op Lesbos verkeren.

Nog veel te doen: Er komen nog steeds vluchtelingen aan op Lesbos, en ook nu de meeste media vertrokken zijn blijft het nodig om hun verhalen, en die van de mensen die al tijden vastzitten op het eiland te blijven vertellen en voor hun rechten op te komen. De humane opvanglocatie Pikpa waar CPT vanaf aanvang veel bij betrokken was is door de autoriteiten gesloten. Moria 2.0 en andere kampen bieden minder en minder vrijheid aan migranten.

Actie vanuit Nederland: Vraag aandacht voor de huidige uitwerking van de Turkije-deal. De duizenden mensen wiens doorreis verhinderd wordt hebben ook recht op een veilig heenkomen. Nederland maakt deel uit van de Europese Unie die hen (en vele anderen) dat recht op dit moment ontzegt.

Meer informatie: Lees alle berichten over Lesbos. Het team houdt ook een actieve facebookpagina bij.

Weblogs van eerdere delegatiedeelnemers: