Verklaring van hongerstakers op Lesbos: beëindig detentie van vluchtelingen

03/07/17

 

Verklaring van Arash Hampay over de hongerstaking van hemzelf, zijn broer en drie anderen die gevangen gehouden worden in detentiecentrum Moria op Lesbos, Griekenland.

Ik roep op tot de onmiddelijke vrijlating van mijn broer en drie andere hongerstakers in de gevangenis Moria. Wij eisen dat de Griekse asielautoriteiten en de Verenigde Naties onze stemmen horen, welke lange tijd tegen dovenmansoren gericht lijken.

 

Hoe durft u te spreken in prachtige slogans te spreken over mensenrechten? Hoe durft u te spreken over humaniteit, rechtsstaat en democratie? Hoe durft u mensenrechtenschendingen in andere landen te veroordelen, terwijl u, hier, zelf mensenrechten schendt?

Wij kwamen naar Europa voor bescherming. Wij kwamen omdat wij pijn leden, omdat wij werden gemarteld, omdat onze levens in gevaar waren. Maar in plaats van ontvangen in genade, worden wij behandeld als criminelen. Prikkeldraad en cellen zijn niet de juiste plaats voor vluchtelingen.

Vanaf de dag dat wij de hel in onze landen van oorsprong ontvluchtten en vluchtelingen werden in het pretentieuze Europa, hebben wij de ergste vormen van psychologische marteling moeten ondergaan. Wij zijn geslagen en vernederd door de politie. Ons wordt het recht om te werken ontzegd en wanneer wij wel aan werk kunnen komen worden wij uitgebuit. Onze menselijke waardigheid wordt ons afgenomen. Afgelopen winter zijn in Moria mensen gestorven wegens honger en de koude nachten, welke zijn maanden lang verkleumd doorbrachten in dunne tenten. Wij zagen onze familie naast ons sterven en jullie deden niets.

De gevangenneming van mijn broer Amir Hampay is een schending van zijn mensenrechten. Hij zit al twee maanden in de gevangenis. Welke misdaad heeft hij begaan? Op welke wettelijke of ethische basis kan onze arrestatie en detentie gestoeld worden?

Mijn broer Amir en ik zijn afkomstig uit Iran. Bahroz Aresh en Kozhen Hussain komen uit Irak. Tariq Ibrahim is afkomstig uit Syrië. Zij zijn in hongerstaking sinds 27 juni en op de 28e heb ik mij bij hen gevoegd. Wij zullen in hongerstaking blijven totdat onze eis is ingewilligd.

Onze eis simpel. Het is een eis voor simpele menselijke waardigheid. Wij eisen dat alle op Lesbos gevangen gehouden vluchtelingen, die van geen enkele misdaad verdacht worden of veroordeeld zijn, vrijgelaten worden. Wij eisen dat Europa stopt met het detineren van vluchtelingen.

Arash Hampay

29 Juni 2017

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie