Shabbat en Powwow

23/09/19

Door: Rebecca Lash

De trommels van de powwow speelden in de verte terwijl twee leden van onze delegatie naar Grassy Narrows onze groep leidden in Kabbalat Shabbat, een Joodse gebedsdienst. De eerste interreligieuze IPS delegatie van Christian Peacemaker Teams maakte zich op voor de Joodse rustdag als markering van de start van onze gezamenlijke reis. Terwijl de zon onderging in de Wabigoonrivier, vochten wij tegen een zwerm muggen en zongen gebeden terwijl we naar de powwow keken.

De Christelijke en Joodse deelnemers aan de delegatie ondernemen deze reis om te worstelen met wat het betekent om je aan verdragen met de oorspronkelijke bevolking te houden en om te begrijpen wat onze rol, als niet-oorspronkelijke bewoners van dit continent, kan zijn in het tonen van solidariteit. De eerste week van de reis werd veel gesproken over hoe onze religieuze tradities ruimte boden voor kolonisatie en het verheerlijken van een witte huidskleur, terwijl tegelijkertijd velen van ons door die zelfde religie gemotiveerd worden om ons hiertegen te verzetten. Voor Andrea, niet afkomstig uit Canada, is het juist de boodschap van Jezus die haar aanzet tot dit werk. Voor haar is de tweevoudige betekenis van gerechtigheid, waarin de onderdrukten geheeld worden en de onderdrukker getransformeerd, centraal in die boodschap. Voor Christelijke Canadese deelnemers is het belangrijk om stil te staan bij de rol van de kerk in het verplichte kostschoolsysteem en de impact die dat nog generaties lang zal hebben.

De ervaring van de Joodse deelnemers staat daarmee in sterk contrast, wanneer zij zich herinneren hoe Canada haar deuren voor hen opende als veilige haven na de tweede wereldoorlog. Mijn eigen ouders zijn overlevenden van de Holocaust en ik heb daarmee een complexe identiteit, waarin ik tegelijkertijd vluchteling en kolonist ben. Terwijl Canada mijn voorouders een veilige haven bood, profiteer ook ik van de bronnen die zijn weggenomen van de oorspronkelijke bevolking, welke conform de verdragen eerlijk gedeeld zouden moeten worden. Als Candadees zet ik mij in om mijn regering op deze verantwoordelijkheid te wijzen.

Tags: , , ,

Facebook icon Twitter icon

Inschrijven nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie